Снимка: БулфотоКампанията на Националната агенция за приходите (НАП), за пълна подмяна на

...
Снимка: БулфотоКампанията на Националната агенция за приходите (НАП), за пълна подмяна на
Коментари Харесай

Търговец: Кампанията на НАП за подмяна на всички касови апарати е закъсняла

Снимка: Булфото

Кампанията на Националната организация за приходите (НАП), за цялостна замяна на всички касови апарати в страната до края на годината, удря по дребния и междинен бизнес. Причината за това е всеобщото манипулиране на софтуера и укриване на налози.

От приходната организация оповестиха, че всички остарели машини би трябвало да бъдат заменени, а новите - препрограмирани. Цената за това ще е към 120 милиона лв.. В страната има 400 000 касови апарата. След измененията всеки от тях ще би трябвало да изплаща непосредствено информация в Национална агенция за приходите за всяка касова записка. На тях би трябвало да има код, посредством който ще можем да ревизираме дали касовата записка е подправена. Ако компаниите не се снабдят с подобаващите фискални устройства глобата е 2000 лева и запечатване на обекта.

За всичко това от  Novini.bg  разговаряме с Иван Йорданов, който е търговец на касови апарати от 2004 година и тази смяна директно го касае. Според него новата акция на Национална агенция за приходите е закъсняла.

„ Трябваше по-рано да се направи подмяната на софтуера на касовите апарати. Машините, които в началото бяха пуснати в произвеждане най-вероятно няма да могат да се пригодят към новите условия, а единствено по-новите модели, които са от предходната и тази година “. „ Гратисният интервал, който е даден е задоволително дълъг, различен е въпросът, че колкото повече това се бави, кражбите на огромните магазини е не престават “, уточни той.

На въпрос дали страната би трябвало да подкрепи бизнеса за тази замяна, Иван Йорданов счита, че не е нужно, защото и в този момент някои от заводите бракуват касовите апарати, които към този момент не се употребяват. „ Държавата е изисквала, а някой не го е направил вярно, тези, които са писали софтуера са отговорни. Добре е тя да намерения за дребния бизнес, тъй като поради едрият бизнес се вършат тези промени. Дребните търговци не манипулират касовите апарати, те нямат такива огромни обороти. Големите манипулират данните, които би трябвало да отидат в Национална агенция за приходите от дневният доклад. Сега обаче с смяната в Национална агенция за приходите ще отива всяка касова записка “.

„ Не имам вяра да се стигне до банкрути, тъй като по този начин или другояче имаме такса „ поддръжка “, СИМ-карта, тъй че дали търговецът ще си възобнови софтуера, както е по условията, той ще излезе с по-малка сума, и това няма по какъв начин да му се отрази на главния му бизнес, а едрият бизнес ще би трябвало да си внася налозите правилно “.

„ Тези апарати, които разрешават да се смени софтуера им, заводите-производители ще ни пратят нужната инсталация, с цел да създадем по този начин, че в касовите бонове да излизат условията от Национална агенция за приходите. Това го вършат сервизите. Ще бъдат оптимално улеснени всички търговци, само че не би трябвало да чакат последния миг през декември, тъй като ще се натрупат доста апарати, на които да се сменя софтуера и няма по какъв начин да стане. Срокът за подмяната е задоволителен, в случай, че се направи сървъра и фирмите-производители да могат да тестват новите устройства. Ако това стане до май и до декември всичко ще е готово. Има задоволително време, стига търговците да не решат да го вършат в последния миг, тъй като тогава ще има закъснение. Тогава ще си е за тяхна сметка “, посочи търговецът.

На въпрос дали глобата от 2000 лв. за несъблюдение на новите условия е висока за търговците, господин Йорданов съобщи: „ Даже е дребна, тъй като някоя верига, която укрива такива обороти, за тях това е нищо. Те укриват даже по два милиона, а това е за сметка на дребните търговци “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР